Schilderwerk buiten

De identiteit van uw huis! 

Als de zon gaat schijnen en in de tuin gaat zitten of u loopt langs de kozijnen, valt het schilderwerk aan de gevel op! 

Afgebladderde verf, kale plekken, gebruikersbeschadigingen of slijtage door weersinvloeden is de aanleiding om de schilder te bellen. Tegen een onverzorgde gevel willen we namelijk niet aankijken. 

Buiten schilderwerk wordt verricht aan kozijnen, deuren, goten en andere gevelelementen. In sommige gevallen valt daar ook het schilderwerk aan gemetselde of gestukadoorde muren onder. Afgezien van bescherming heeft buiten schilderwerk ook een esthetische functie doordat het kleurgebruik en de glansgraad voor een belangrijk deel de uitstraling van uw bezit bepalen. 

Bij buiten schilderwerk, welk correct is onderhouden, is vaak wassen, schuren en schilderen voldoende. Echter kan het voorkomen dat het schilderwerk in minder goede staat is, dan zijn er extra handelingen nodig. Voorbehandeling en de grondlagen van de ondergrond bepalen uiteindelijk de kwaliteit. Problemen zie je echter terug in de eindverflaag: scheuren, blazen en afgebladderde verf. Daarom is het soms noodzakelijk vanaf de ondergrond nieuw op te bouwen voor een goede en kwalitatieve eind laag. 

Constateer ik houtrot, dan ga ik opzoek naar de oorzaak. Je kan houtrot herstellen, echter als je de bron niet achterhaalt, zal het probleem over een aantal jaar weer naar voren komen.  

Schilderwerk aan houten gevel elementen is minstens elke 5 à 7 jaar toe aan een volledige schilderbeurt. Dat verschilt overigens per gevelzijde want door de invloed van zon en regen zullen de zuidelijk en westelijk gelegen gevels eerder om onderhoud vragen dan de noordelijk en oostelijk gelegen geveldelen. Evenals lichte of donkere kleuren, zal invloed hebben op de levensduur van het schilderwerk. 

Is er behoefte aan een ander kleurenpalet dan wat er nu op het pand zit? Dan kan ik vrijblijvend een kleuradvies uitbrengen. Daarmee ook rekening houdend met kleurbeeld in de omgeving en invloeden van buitenaf. 

Schilderwerk is meer dan een kleur aanbrengen. Het gaat om het proces van de juiste kleuren en glansgraad bepalen, of het nu gaat om een nieuwbouwwoning of een monumentaal herenhuis gaat, de aanpak is gedegen en de werkzaamheden gaan altijd in overleg met u als opdrachtgever. Daarmee hanteer ik dan ook een vooraf bepaalde totaalprijs, want niemand wil voor verrassingen staan! 

Houtrotherstel

Voorkomen is beter dan genezen!

Houtrot ontstaat als hout vochtig wordt en blijft. Schimmels gebruiken het natte hout als voedingsbodem en vreten het hout langzaam weg. Je herkent deze vorm van aantasting aan schimmeldraden en verkleuring van het hout. Bij inspectie zal ik dit zien om door het zachte hout te prikken. Voer daarom tijding houtrot reparatie uit, voordat het te laat is. 

Houtrot is de belangrijkste veroorzaker van schade aan geveltimmerwerk en ontstaat meestal bij verbindingen en onvoldoende afwerking (kitranden) bij beglazing of verkeerde verbindingen.
Ook als je niet goed ventileert, kan houtrot ontstaan. Bovendien is het ene houtsoort gevoeliger voor houtrot dan het andere soort. Vocht dat niet weg kan, hoopt zich op. Als het verzadigingspunt overschreden is, blijft het nat en ontstaat er schimmel. 

Houtrot laten repareren 

Houtrot komt niet alleen voor in oude panden. Als er tijdens de bouw kwetsbare punten ontstaan bij de detaillering, verbindingen en beglazing krijg je uiteindelijk ook houtrot. Houtrotherstel en dus voorkomen ervan doe je met vakkundig en nauwkeurig bouwen, ventilatie en goed onderhoud. Goed onderhoud begint met een grondige inspectie van het houtwerk. Problemen zoals lekkages zullen gelijk opgelost moeten worden. Doet u dat niet, dan zal over een aantal jaar hetzelfde probleem weer voordoen. 

Vervolgens verwijder ik het aangetaste en verkleurde hout en herstel ik het hout met een houtvulmiddel en/of houtreparatiemiddel zoals epoxy. Ik werk met de hoogwaardige producten van Repaircare. Is het hout niet meer te repareren? Dan zal er een deel vervanging plaats moeten vinden. 

Soms is het overduidelijk dat er houtrot is. De verf is dan zover afgebladderd dat je direct op het aangetaste kale hout kijkt. Soms komt houtrot als verrassing tevoorschijn. Onverwachte houtrot brengt onvoorziene kosten met zich mee. Ik realiseer mij goed dat u daar niet blij van wordt. Daarom probeer ik bij een inspectie van een pand een goede inschatting te geven van de te verwachten renovatiewerkzaamheden. Zodat de houtrot reparatie niet uit de lucht komt vallen. 

Kom ik toch onvoorzien voor houtrot te staan, gaan we direct in overleg. Uiteindelijk beslist u als pandeigenaar wat het saneringsniveau is.